• slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide4.jpg

Er zijn verschillende mogelijkheden om hydraulieksystemen in te delen; de hier gehanteerde indeling is voor discussie open:

Simpele systemen, zoals die bijvoorbeeld op vuilniswagens worden gebruikt.
Mobiele systemen zoals deze op graafmachines en dergelijke worden gebruikt.
Industriële systemen die een hoog rendement en een lange levensduur vragen.
Speciale systemen
In simpele systemen worden simpele, goedkope componenten gebruikt, zoals tandwielpompen, schottenpompen en schottenmotoren: simpele cilinders die ook niet meer te repareren zijn. Deze systemen werken meestal op lage vermogens van enkele kilowatts en worden gebruikt bij bijvoorbeeld vuilniswagens en betonmixers. De werkdruk blijft meestal onder de 120 bar en de levensduur is beperkt.

Hydraulische systemen worden het meeste toegepast in mobiele systemen als vliegtuigen, graafmachines, bulldozers en vorkheftrucks. Hier wordt hoge kwaliteit gebruikt. Werkdrukken tot 400 bar zijn geen uitzondering. Er wordt erg veel aandacht aan de rendementen besteed. Lekkages zijn uit den boze en ook geluid is een belangrijke factor. Vaak gaat het bij deze aandrijvingen over grotere series.

Industriële systemen zijn aandrijvingen bij bijvoorbeeld hoogovens, windturbines en aandrijvingen van grote lieren. Bagger- en offshore schepen bevatten ook veel met hydraulische aandrijvingen. Ook bruggen en sluizen worden vaak hydraulisch aangedreven. Het gaat hier vaak om grote vermogens. Dat betekent grote en dus dure componenten. Vaak gaat het hier om volcontinu aandrijvingen, zodat het rendement, maar ook de levensduur verwachting van de componenten erg belangrijk zijn. Als de levensduurverwachting hoog moet zijn, worden meestal werkdrukken gebruikt die niet hoger zijn dan ongeveer 250 bar.

Speciale systemen kunnen bijvoorbeeld (passieve) deiningscompensatiesystemen zijn, waar een aantal cilinders verbonden is met een hydropneumatisch mediumscheider en een gasvolume, waardoor een enorme veer wordt gecreëerd. Deze systemen worden vaak speciaal voor de toepassing ontworpen en er worden kwalitatief gezien de beste componenten ingezet.

 

Specials














Video